Paasweek in Italië

Pasen - Italianen brengen deze religieuze feestdag door in de kerk of op het plein ervoor, luisterend naar een preek die anderhalf uur duurt. Maar dit is een voorproefje. Jij en ik weten dat het belangrijkste de Italiaanse paastafel is, die barst van het lekkers.

Het belangrijkste op tafel is paascake met suiker-amandelsuikerglazuur, wat zich letterlijk vertaalt als een duif. Als aperitief worden bonen, salami, capocollo, geitenkaas, olijven, artisjokken met alle mogelijke sauzen, zongedroogde tomaatjes geserveerd. En hoe zit het met het hoofdgerecht? Inderdaad: huisgemaakte pasta met lamssaus. Meestal wordt het vlees gekookt in zijn eigen sap met toevoeging van kruiden, wortelen en uien.

Het is tijd voor het dessert!

Pastiera van zandkoekdeeg gevuld met ricotta, gekonfijte vruchten en gekookte tarwe- en kuddurakoekjes in de vorm van een cirkel, vis, duiven, vlechten met een gekookt ei erin geweven. Interessant is dat het aantal eieren in een kuddur altijd vreemd is. De meest populaire traditie is om elkaar paaseieren te geven. De Italianen stonden dus niet opzij! Ze koken chocolade-eieren met een verrassing.

Wil je iets proberen van de Italiaanse feesttafel?